Helleborus foetidus

Helleborus Foetidus: stinkende nyserod er egentlig et ret ufortjent navn, de fleste vaianter dufter meget lidt eller slet ikke. Den vilde nyserod dufter lidt som skarntyde og blev i meget gammel tid brugt til netop at få (sind)syge til at nyse dårligdommene ud. Faktisk lavede man også nysepulver af de andre arter helleborus.

Det er en utrolig flot plante i haven, den lyser op med sine mange små klokkeformede blomster og til forskel fra de andre Helleborus, er den faktisk fin i buketter og holder længe.

Den vil frøså sig, så der hele tiden er nye planter på vej, når den gamle dør efter en tid.

H. Foetidus er toårig dvs. den blomstre, når stilken er to år. De nye skud komme på den gamle plante forneden, og man kan med fordel klippe den gamle stilk helt ned til der , hvor de nye skud kommer. Det gøres bedst sidst på efteråret.

H. Foetidus bliver lidt "skæv og vild" med tiden, den smidder som regel mange frø. De findes i flere varianter grønne blomster med eller uden rød kant, meget smalle blede, brede samt takkede og der er sågar også en gul art.

H. Foetidus gror gerne på et lidt skyggefuldt sted, de kan blive op til 80 cm. høje, og de pynter virkelig i bedet.

Det skal siges, at jeg bruger dem rigtig gerne i en krukke over vinteren, hvorefter jeg planter dem ud i haven sidst på foråret.

Planterne vil enten være med knopper på vej eller blomstre.

X

Din indkøbskurv er tom.