Cyclamen.

Cyclamen eller alpeviol findes i naturen primært omkring Middelhavet fra det nordlige Portugal i vest til Iran i øst med en enkelt art i Somalia. Planten består af en skiveformet rodknold fra hvis underside de lange trævlerødder udgår. de nedenfor omtalte tre arter er hårdføre i Danmark.

Cyclamen Coum har sin udbredelse i to områder af det sydøstlige Europa og Mellemøsten, dels et bånd fra Bulgarien, rundt om Sortehavet, via Kaukasus til den nordlige del af Tyrkiet via Libanon og Syrien til Israel. Planten lever i lyse skove med humusrig jordbund, der er fugtig om vinteren og frem til sidst på foråret. Blomstener fra naturens side lyserød, men kan i dag fås i mange farver. Bladene er normalt grønne med grå aftegninger og med vinrød bagside. Bladene fås i dag også i alle mulige farver og aftegninger.

Egnede voksesteder i haven er i lys skygge, gerne i let kalket humusjord (omsat løv), men trives også fint imellem små Rhododendron i spaghnum iblandet lidt havejord og grus. Knolden lægges i 3-5 cm. dybde. Med tiden "kravler" den selv opad, og veletableredegamle knolde, findes ofte halvt over jorden!Cyclamen coum købes enten som knolde eller som pottede planter med løv og blomst.

De første løvblade fremkommer som regel i oktober og november, men blomsterne venter til det nye år. I milde vintre er der ofte enkelte blomster fra slut januar, og der kommer flere og flere, når dagene længes. Løvet visner væk i juni, så der bliver et hul på stedet, Det er en flerårig knold.

Cyclamen purpurrascens er hjemmehørende i centraleuropa, Norditalien og Slovenien. De findes også i bjergrige dele af Rumænien og det vestlige Rusland, hvor de er blevet spredt til.Det er en flerårig knold, der normalt blomstre om sommeren. Bladkanten er glat eller let tandet, i modsætning til de nært beslægtede. Bladfarven varierer fra helt grøn til helt sølvet, men det mest almindelige mønster er grønt med lysegrøn eller sølvmarmorering, der groft følger bladets kontur. Undersiden er rødlilla. på grund af det kølige og fugtige klima i plantens oprindelige levesteder, er den næsten evig grøn. Nye blade kommer om sommeren, mens de gamle blade forsvinder. Alle cyclamen hviler om sommeren. Cyclamen purpurrascens skal have de samme vækstbetingelse som coum, men planten vil gerne have lidt have kalk engang imellem.

Cyclamen hederifolium henvisende til det efeulignende løv, er også kaldet cyclamen Europaeum, cyclamen Linearifolium og cyclamen Neapolitanum. Som det antydes kan den findes over store områder fra det sydlige Frankrig til Tyrkiet samt på Korsika, Sardinien og Kreta. Herhjemme er det den mest dyrkede cyclamen, næst efter den vi har i stuerne, som er en hybrid af cyclamen Persicum. Det er en knold-plante, med 20 cm eller større ret flade knolde, som dog som unge er mere runde.

Bladene er ca 5 cm. store, men kan blive meget større især i naturen. På forsiden er de smukt tegnet i forskellige grønne og sølvgrå nuancer. På bagsiden er de grønne til purpurrøde. Hederifolium begynder at blomstre i august og slutter medio november. Bladene kommer frem et par uger efter de første blomster, og de er vintergrønne. I frostperioder klasker de fuldstændig sammen, for straks når det igen er tøvejr at strutte af sundhed. Løvet holder sig friskt til sidst i maj, hvor det næsten umærkeligt visner væk.Planten fås i mange farver og med næsten alle bladformer. De kan gro i både sten og i skovbund samt i surbundsbedet.

Vi har tre HELT nye Cyclamen til salg i gartneriet i denne sæson : Christmas tree med pink- eller med hvide blomster, samt F19 en endnu ikke navngivet cyclamen.

X

Din indkøbskurv er tom.